Zážitkový workshop ve spolupráci s Foniatrickou klinikou

Ve středu 10. 10. 2018 měli studenti předmětu Praktické tlumočnické situace možnost vyzkoušet si na modelové situaci tlumočení českého znakového jazyka pro neslyšícího pacienta u lékaře na foniatrii. Zážitkový workshop proběhl ve spolupráci s Foniatrickou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pod vedením Mgr. Nadi Dingové Hynkové, Ph.D.

Foniatr MUDr. Libor Černý a neslyšící pacient imitovali běžnou vstupní kontrolu, při tlumočení se postupně vystřídaly ve čtyřech epizodách v rámci kontroly čtyři tlumočnické týmy, jejichž členové se předtím podíleli na společné přípravě. Během střídání týmů v tlumočení měli všichni účastníci workshopu vždy možnost konzultovat s lékařem, aktivními tlumočníky i neslyšícím pacientem jejich pohled na tlumočnickou situaci, jejich osobní pocity i případné problémy. Během workshopu byl pořizován videozáznam, díky kterému se mohli studenti během následujícího semináře vrátit především k tlumočnickým a překladatelským otázkám, na které nebyl v rámci společných diskuzí prostor, a sdělit si zpětnou vazbu z tlumočení.

Přestože tlumočení u lékaře patří mezi nejčastější tlumočnické situace, příležitosti vyzkoušet si jeho specifika a úskalí “nanečisto” bývají vzácné. Studenti proto velmi ocenili tuto praktickou zkušenost.

Fotografie najdete zde.

Úvod > Nástěnka > Zážitkový workshop ve spolupráci s Foniatrickou klinikou