Přednášky studentů ÚJKN na 3. lékařské fakultě

V dubnu a březnu připravili studenti ÚJKN celkem tři přednášky pro studenty 3. lékařské fakulty UK.

Přednáška 25. března 2019

V pondělí 25.3.2019 jsme na 3. Lékařskou fakultu přišly předat naše znalosti o komunikaci s neslyšícími, nedoslýchavými a ohluchlými lidmi dvěma skupinám anglického kurikula, budoucím lékařům všeho druhu. První skupina byla početnější, čítala kolem 35 studentů, ve druhé už jich bylo méně, a to přibližně 20 studentů. Obě devadesátiminutové přednášky byly vedeny v angličtině a simultánně tlumočeny do českého znakového jazyka tříčlenným tlumočnickým týmem z třetího ročníku, tvořen Kateřinou Jakubovou, Hanou Trskovou a Nelou Gergelyovou.

Na 3.LF v pražských Vršovicích nás nejprve velice mile přivítala Mgr. Jana Heřmanová Ph.D., odborná asistentka Ústavu ošetřovatelství, která tuto akci zaštiťovala, a poté, co nám pomohla se zprovozněním techniky a odebrala od studentů prezenční lístky, jsme začaly prezentovat. Po prezentaci jako takové byl vyhrazen čas na případné dotazy studentů. Ty zajímal především znakový jazyk jako takový, ale padly i velice podnětné otázky například na procentuální zastoupení Neslyšících, kteří nesouhlasí s kochleární implantací, nebo na to, kdo financuje platy tlumočníků.

Myslíme si, že se obě přednášky vyvedly, za což z velké části můžeme vděčit svému vedení a studentkám ze 3. ročníku, které nám poskytly materiály a rady a pomohly během diskuze zodpovědět zapeklitější otázky našeho publika.

Dominika Herianová, Kateřina Nezbedová, Kateřina Vávrová a Veronika Vinklátová
Studentky 2. ročníku ČNES

 

Přednáška 29. března 2019

Dne 29.3.2019 připravily studentky oboru Čeština v komunikaci neslyšících přednášku pro studenty 3. lékařské fakulty na téma komunikace s neslyšícím pacientem. Budoucím lékařům jsme přiblížily nejen kulturu Neslyšících a znakový jazyk, ale především jsme vysvětlily, jak komunikovat s neslyšícím pacientem v případě, že je/není přítomen tlumočník.

Celá přednáška byla simultánně tlumočena studentkami třetího ročníku do českého znakového jazyka, a tak měli studenti možnost vidět  tlumočení českého znakového jazyka přímo v praxi.

Děkujeme naší vyučující a spolužačkám ze 3. ročníku.

Studentky 2. ročníku CNES na UJKN

 

Přednáška 12. dubna 2019

Studentky druhého ročníku oboru Čeština v komunikaci neslyšících si 12.4.2019 připravily pro studenty 3. lékařské fakulty přednášku, která se zaobírala tématem komunikace s neslyšícím pacientem. Studenti se tak dozvěděli o kultuře a jazyce neslyšících a také jak postupovat, když k nim přijde neslyšící s tlumočníkem, ale i bez něj.

Po celou dobu přednášky byly přítomny kolegyně ze třetího ročníku, které akci simultánně tlumočily.
Akce se poměrně dobře vydařila a studenti se mohli seznámit i s naší neslyšící kolegyní Kateřinou Holubovou, která akci příjemně zpestřila. Rádi bychom poděkovali vedoucí semináře i všem kolegyním. Pevně věříme, že podobné přednášky budou pokračovat i v dalších letech, jsou obohacující pro všechny zúčastněné.

Studentky 2. ročníku oboru čeština v komunikaci neslyšících ÚJKN

 

Fotky z přednášek najdete zde.

Úvod > Nástěnka > Přednášky studentů ÚJKN na 3. lékařské fakultě