Aktuální situace v tlumočení českého znakového jazyka ve vzdělávání

Dne 16. ledna 2020 proběhla v hlavní budově FF UK akce s názvem “Aktuální situace v tlumočení českého znakového jazyka ve vzdělávání”.
Akce probíhala formou panelové diskuze a v panelu zasedli zástupci různých oblastí – Ing. Renata Votavová (garantka speciálního vzdělávání NÚV), Mgr. Andrea Hudáková, Ph.D. (ředitelka Ústavu jazyků a komunikace neslyšících), Mgr. Helena Andrejsková (tlumočnice), Mgr. David Jorda (zástupce ředitele SŠ pro sluchově postižené), Mgr. Petra Slánská Bímová (koordinátorka služeb pro neslyšící, nedoslýchavé a ohluchlé studenty FF UK), Mgr. Marie Pangrácová a Kateřina Holubová (studentky VŠ). Moderování diskuze se ujaly Naďa Hynková Dingová a Kristýna Pavlů.
Celá akce byla zprostředkovávána prostřednictvím celého týmu tlumočníků a přepisovatelů. Všichni panelisté se v odpovědích na otázky vyjadřovali k problémům v oblasti tlumočení českého znakového jazyka ve vzdělávání, a diváci si tak mohli vyslechnout různé názory a pohledy na danou problematiku. Tříhodinová diskuze otevřela a nabídla několik témat k případným navazujícím akcím na toto téma.
Akce se zúčastnila stovka zájemců o téma z nejrůznějších institucí a škol.
Věříme, že se všem zúčastněným akce líbila (alespoň to potvrzuje evaluační dotazník, podle kterého účastníci hodnotili akci s průměrným hodnocením 1,2, kdy hodnocení bylo stanoveno jako známky ve škole, 1 je nejlepší a 5 nejhorší hodnocení) a byla přínosná jak pro panelisty, tak pro ostatní účastníky samotné pořadatele.
Již nyní se připravuje navazující aktivita Diskuzní fórum (nejen) o tlumočení ve vzdělávání, které je plánováno na čtvrtek 19.3. 2020. Všichni jsou srdečně zváni.

Realizační tým studentů 3. ročníku oboru Čeština v komunikaci neslyšících

Úvod > Nástěnka > Aktuální situace v tlumočení českého znakového jazyka ve vzdělávání